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Buffers 

Q:  (2.2.1 and G-3, G.2.2) To what extent does coverage under a CWA section 404 permit exempt a 

project from the 50ft buffer?  For example, if I have a road project that includes a bridge.  The bridge is 

the reason for the 404 permit, but is the whole project exempted because of that permit or only the 

bridge section?  If only the bridge section, what are the "extents" of the coverage of the 404 permit 

exemption in relation to the bridge? 

A:  Coverage under a 404 permit is for the area of impact directly related to the 404 permit (i.e. 

bridge work).  Any construction outside the area of the 404 work would be subject to the buffer 

requirements 

Q:  (G-3, G.2.2 and G-, G.2.4) All compliance alternatives reference maintaining a "50ft buffer".  This does 

not allow for situations where a 50ft buffer does not exist prior to construction.  G.2.4 last sentence 

states that to comply with alternatives 2 or 3 you will provide controls that achieve an equivalent 

sediment load reduction as a 50ft buffer.  In some cases you will not be starting off with a 50ft natural 

buffer. 

A:  It is correct that you are not required to artificially create a 50-foot buffer. However, the 

requirement is to retain and protect from disturbance the existing 50-foot buffer area.  So, if 

there is only a 20 foot area of natural buffer adjacent to the surface water on your site, and the 

remaining 30 feet is un-vegetated or has been paved over, you can meet the Part 2.2.1 

requirement simply by not conducting any new disturbances in the 50 foot area next to the 

surface water. This is consistent with the following from the buffer appendix on G-5, G.2.3: 

"...any preexisting structures or impervious surfaces are allowed in the buffer provided you 

retain and protect from disturbance the vegetation in the buffer outside the preexisting 

disturbance." However, if disturbances are conducted within 50 feet of the surface water, you 

would be required to provide the sediment removal equivalency compliance alternative for that 

disturbance, but for the purposes of calculating the sediment load reduction you would not be 

required to compensate for the reduction in buffer function from the preexisting disturbances. 

For example, if you are conducting disturbances within the 30 foot area of preexisting 

disturbance (i.e., re-disturbing), your sediment removal equivalency would be the 20 feet area 

of natural vegetation, which would be met without any additional BMPs. 

Q:  (G-8, Steps 1 and 2) What are accepted removal efficiencies of standard BMPs for use in buffer 

equivalency calculations?  This information is not readily available from manufacturers. 

A:  EPA recognizes that BMP efficiency information is not readily available. EPA relied on values 

available in the RUSLE2 model in the buffer examples provided in Appendix G. EPA would accept 

BMP efficiency values from this model or other models, or values determined using good 

engineering judgment taking into account such factors as soil type, slope, rainfall, etc. EPA 
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hopes to provide better guidance on the sediment removal equivalency compliance option in 

the future. 

Q:  (G-9-G-10, Step 2) The CGP states that "you should use a model or other type of calculation" to 

calculate buffer efficiency.  Can we do the calculation by hand or do we have to use software? 

A:  Correct, you can calculate this by hand if you take into account factors such as soil type, 

slope, rainfall, etc. and document the information you relied upon in making your calculation in 

your SWPPP. Note also that flexibility is provided to linear projects for this requirement. 

Q:  (G-16, Table G-8 (see also G-8, note 1))  50ft buffer table does not delineate the type and efficiency of 

perimeter control  used in conjunction with the buffer strip to achieve the posted removal efficiencies.   

This is a large variable depending on what type of perimeter control is installed.  The cheapest of controls 

receives the same rating as the most expensive.  Depending on what type of perimeter control is used, 

efficiency may increase or decrease.  This doesn’t accurately reflect the effectiveness of the buffer. If I use 

a better perimeter control, I rely less on the buffer and therefore don’t really need to replace that much 

efficiency if I remove it.  If our slope is greater than 9% and we have to create our own table, how do we 

duplicate if we do not have any idea of how these numbers were calculated?   

A:  The numbers modeled in the buffer tables were intended to provide assistance to permittees 

in calculating their removal efficiency, understanding that many assumptions have been made 

(e.g., vegetation quality, perimeter control effectiveness, etc.).  In designing controls to match 

the equivalency in the table, EPA recommends you take into account the actual controls you will 

install on your site using a model or good engineering judgment. If you are able to demonstrate 

that the perimeter control on your site provides 75% sediment removal, and that only 25% is 

from the natural buffer, then you can achieve compliance by providing controls that achieve the 

additional 25% removal. 

Q:  (G-16, Table G-8) Is buffer efficiency in Table G-8 cumulative or independent of location?  Is there a 

direct correlation per foot, meaning efficiencies can be interpolated?  How do I calculate the efficiency of 

a buffer width less than 50ft?   

A:  In EPA's research we found that although sediment removal increases with buffer width, the 

relationship is not linear. To calculate a buffer of less than 50 feet you would need to calculate 

using a model or good engineering judgment. In the examples provided in the buffer appendix, 

the first step is to determine the efficiency that would be achieved if a 50 foot buffer existed 

using the buffer tables. Then, you would need to use a model or good engineering judgment to 

calculate that the buffer width retained on your site combined with the additional controls 

achieves that equivalent removal. 

Q:  All buffer calculations and efficiencies are based on the assumption that stormwater flow into a 

buffer will be perpendicular to the receiving water body.  This is not always the case.  Focus is on buffer 

width but what if you are impacting a buffer from the side and reducing length (along water body) not 

width (away from water body)?  Example:  Divided highway crossing a river.  Area between highways is a 
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buffer and if we were to widen the highway we would be impacting the existing buffer length but not the 

width essentially making the buffer a thinner slice but still 50ft long.  This reduces efficiency.   

A:  Impacts should be minimized but no calculations are required because the site could also 

qualify for the linear project flexibility. To clarify, the buffer requirements are triggered for any 

disturbance within 50 feet perpendicular from the surface water.  If the impact to the buffer is a 

disturbance to the buffer length, and if there are not exemptions, the requirement would be to 

treat stormwater discharges from earth disturbances occurring within 50 perpendicular feet 

from the surface water, regardless of the direction of stormwater flow. 

Q:  Are the buffer requirements applicable to man-made waterways like canals? 

A:  Yes, if they meet the definition of "waters of the U.S." 


